Rota Bilgileri

HOŞGÖRÜ YOLU (Tolerance Way) Rota Bilgisi

            İzmit merkezde bulunan Doğu Roma Devlet Sitesi önünde başlayan Hoşgörü Yolu , Samanlı Dağlarının, İzmit Körfezi’nin ve İznik Gölü’nün eşsiz manzaralarına hakim bir rotadan devam ederek, son 8 kilometresinde Evliya Çelebi yolu ve Sufi Yolu ile birlikte gitmektedir. MS 1. yüzyılda C. Cassius Philiscus anısına dikilmiş dikili taş önünden, 1000 yaşında ki selvi ağacı ve anıt çınar ağaçları ziyaretleri sonrasında, saklı mezarı ziyaret ederek İznik‘in tam ortasında, surlarla çevrili kentin dört kapısından gelen yolların kesiştiği yerde inşa edilmiş olan Ayasofya Camii (St Sophia kilisesi) önünde hoşgörü yolu bitmektedir.

HOŞGÖRÜ YOLU (Tolerance Way) YÜRÜYÜŞ ve BİSİKLET PARKURLARI

Yürüyüş Rotaları

1. Rota Nicomedia’dan Astakos’a (10 KM) İzmit-Başiskele

Hoşgörü Yolu, İzmit Çukurbağ mahallesinde bulunan kazıları devam eden Doğu Roma İmparatorluk sarayı önünden başlayarak, Pertev Mehmet Paşa (Yeni Cuma) Camii ve Külliyesi içerisinden geçerek, sahil yolu üzerinden Başiskele Sahiline 2 saatlik bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Güzergah Başiskele sahiline kadar deniz kıyısında neredeyse düz bir eğimle devam etmektedir. Rota üzerinde Orman  ve Su İşleri Bakanlığı İzmit Körfezi Sulak Alanı içerisinden geçmesinden dolayı, tespit edilen 200’ün üzerindeki kuş türünü çeşitli dönemlerde gözlemleme şansınızın vardır. Yürüyüş ve bisiklet parkuru olarak ortak değerlendirilen bu güzergah üzerinde kuş türlerinin fotoğraflarını ve detaylı bilgilerini gösteren, Milli Parklar ve Doğa koruma Müdürlüğü tarafından hazırlanmış panolar ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca 2013 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Kuş gözlem istasyonunda kısa bir mola ile çevredeki kuşları gözleme görüntü alma olanağına sahip olabilirsiniz.  Rota üzerinde sık sık çeşmeler bulunmakta. Ayrıca sahil yolu sonunda bulunan kafeteryadan ihtiyaçlarınızı gidermek amacıyla kısa bir mola verebilirsiniz.  Kafeterya sonrasında sahilde bulunan askeri alan dolayısıyla kısa bir mesafede Yalova Bursa yolu kenarında bulunan küçük bir patikadan devam etmeniz gerekiyor. Askeri alan geçildikten sonra rota sağa dönerek Başiskele Belediyesi tarafından yapılan sahil yürüyüş yoluna inmektedir. Sahil yolu üzerinden Astakos Antik kentinin tespit edildiği iddia edilen yere ulaşırsınız.  Rota hem yürüyüş rotası hem de bisiklet rotası olması ve sahil yolu üzerinden gitmesi dolayısıyla, Kocaeli Büyüksehir Belediyesi tarafında konulan bisikletleri kiralayarak daha hızlı bir şekilde Astakos’a varabilirsiniz. İzmit merkezde kiraladığınız bisikletleri başka bir istasyonda bırakabilirsiniz.

2. Rota Başiskele-Bahçecik- Servetiye Karşı (12km)

Sahil yolundan kısa bir yürüyüş sonrasında güney istikametine çıkış yaparak Bahçecik doğrultusuna doğru dönün. Bahçecik merkeze kadar hafif eğimli ana yol üzerinden tırmanışa başlayın. Yol üzerinde kamp için alış veriş yapabileceğiniz dükkanlar bulunmakta, Bahçecik merkeze kadar bu yolu takip ederek devam edebilinirsiniz.

Bahçecik bölgenin en eski yerleşimlerinden biri. 16. yy da bölgeye yerleşen Ermeniler, bölgenin ekonomik sosyal kalkınmasına neden  olmuşlardır. 1860 lı yıllarda 5 tane ipek böceği fabrikası kurulmuş ve bölgede eğitim vermesi amacıyla Amerikan Koleji – Bitinya Lisesi açılmıştır.

Rota üzerinde görülmeye değer yerlerden birisi de Amerikan Kolejidir. Amerikan Koleji – Bitinya Lisesi rota üzerinde olup Tabiat Koruma ve Kültür Varlıkları Müdürlüğünce tescillenmiştir. Bir dönem ne yazık ki tavuk çiftliği olarak kullanılan lise, son dönemde yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin desteği koruma çalışması için girişimlere başlanmıştır.

Amerikan lisesinin hemen yanından Samanlı dağlarının tırmanışına devam eden toprak bir orman yoluna girin. Toprak yol 250 mt irtifadan sizi 570 mt irtifasına kadar çıkaracaktır. İzmit körfezi manzarası yavaş yavaş arkanızda belirmeye başlayacaktır. Hem Nicomediayı hemde Astakos şehrinin yerini seçebileceğiniz bir noktaya ulaşacaksınız. Yangın koruma yolu olarak açılan rota, farklı mevsimlerde farklı güzellikler sunarak sizi yavaş yavaş Servetiye karşı köyünün sınırlarında bulunan Kurtuluş Savaşı siperlerine çıkaracaktır. Yerel yönetim tarafından yeniden restore edilen Kurtuluş savası siperlerinde kısa bir mola vererek yaşanan olayları gözünüzde canlandırabilirsiniz.  Siperlerin bulunduğu alanda, tarihi olayların anlatıldığı bir panoda bulunmaktadır.,

3. Rota Servetiye Karşı-Beşkayalar Tabiat Parkı (13km)

570 mt kotlarına çıktığımızda yeni bir ufuk çizgisiyle karşılaşacaksınız . Artık yeni bir hedefimiz vardı. Rota stabilize bir yol üzerinden, ilk vadi tabanına kadar sizi indirecektir. Ağaç denizinden çıktıktan sonra sizi karşılayan manzara Beşkayalar Tabiat Parkı olacaktır. Herhangi küçük bir vadinin içerinde ansızın bir şelale ile karşılaşmanız söz konusu, şelale yoksa emin olun kararlı bir şekilde akan tertemiz bir dere yada bir çeşme ile karşılaşabilirsiniz. Servetiye Karşı köyünden aşağıya, Beşkayalar vadisine doğru stabilize bir yoldan inerken, manzaranın güzelliği zorunlu küçük molalar vermenize neden olabilir. Küçük tahtadan yapılma yayla evlerinin bahçesindeki meyve ağaçlarının sarkan dallarından uygun zamanlarda meyvelerinizi yiyerek vadinin içlerine doğru keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.  Yine bu rota üzerinde 1880’li yıllardan kalma yeni restore edilen taş camii ile karşılaşabilirsiniz. Hakim bir tepe üzerine, ağaçların arasına kurulmuş cami bahçesinde kısa bir mola ile manzarayı doya doya seyredebilirsiniz. Vadi içerinde akan derenin yanına kurulmuş Kenan’nın yerine ulaşacaksınız. Özellikle ilkbahar aylarında kar sularının erimeye başladığı dönemde derenin coşkusu görülmeye değer. Kenan’ın yerinde kamp yapabilir veya uzun mola verebilirsiniz. Kenan’ın yerinden ayrıldıktan sonra vadinin derinliklerine giren bir tırmanış sizi bekliyor olacaktır. Servetiye Cami köyünün son evine varmadan küçük tepenin başında bir çeşme vardır. Son evden sonraki arı kovanlarının olduğu yeri arkamızda bıraktığınızda, kısa bir yürüyüş sonrasında vadinin derinliklerinde yolun solunda güçlü bir şelale ile karşılaşacaksınız.. Özellikle ilkbahar ve yaz ayları başlarında Beşkayalar Tabiat Parkı içerisindeki şelalenin güçlü sesi, arkadaşlarınızı duyamamanıza neden olabilir. Şelale sonrasında küçük bir rampa sonrasında yolun eğimi ciddi anlamda azalacaktır. Stabilize yol sizi sağınızda keyifli bir manzarayla yavaş yavaş yukarılara çıkartmaya devam edecektir. Yaşlı bir porsuk ağacının kenarında, kendiliğinden oluşmuş doğal bir terastan aşağıya baktığınızda Soğukdere ve Sıcakdere’nin iki farklı şelale ile birbirine karıştığını görebilirsiniz. İki derede Yuvacık su toplama havzasını besleyen iki önemli deredir. Kocaeli ilinin nerdeyse tamamına yakın bir bölümünün şebeke suyunu bu dereler karşılamaktadır.  Beşkayalar vadisinin sol kolunu yani Soğukdere’yi takip ederek yukarı çıkışınıza devam edin.. Uçurum kenarından aşağıya bakmak kadar samanlı dağlarının güzelliğini yukarıya bakarak da anlayacaksınız. Beşkayalar vadisindeki uçurum ve yamaçlar, Hylas efsanesini de içlerinde saklamış. Vadi içerinde bulunan orman yolu üzerinden sürekli bir tırmanış ile Veysel dayının yerine varacaksınız.

4. Rota Beşkayalar Tabiat Parkı- Kırıntı Köyü (9 km)

Yaklaşık bir saatlik bir tırmanış sizi bekliyor. Ama orman patikası içerisindeki manzaralar yorgunluğunuzu alacaktır. Buz gibi akan bir çeşmeden mataralarınızdaki suyu yenileyerek, tahta köprü üzerinden tırmanışa başlayabilirsiniz. Veysel dayının yerinden Menekşe yaylası 6 km. Kırıntı köyü 9 km. uzaklıktadır. Kayın ormanı denizi içerisinde, güneşin ağaçların yaprakları üzerinde kaldığını, tabana inemediğini bir parkur burası. Kayın ağacı köklerinin merdiven olduğu, orman güllerinin size eşlik ettiği, yaprakların altında küçük derelerin aktığı bir orman patikasında 200 metre irtifa kazanacak şekilde çıkış yaptıktan sonra Beşkayalar Tabiat Parkının en muhteşem manzarası olan Şahin kayasına ulaşacaksınız. Vadi derin bir uçurum gibi tam ayaklarımızın altında duracak. Servetiye Karşı köyünü, sabahtan yürüdüğünüz rotayı görebileceksiniz.  Yönünüzü Menekşe yaylasına çevirdikten sonra kısa bir çıkış ile yapraklarının yeşilin her tonunda, yürüyüş yolunu kapatacak kadar eğildiği bir patikadan devam edeceksiniz. Patika, orman yoluna çıktığında, yol ikiye ayrılacaktır. Sağ taraftaki yolu takip ederek inişe devam ediniz.  Artık inişe geçiyoruz, rotanın nerdeyse en yüksek noktalarından birine ulaştınız. İnişte, Menekşe yaylası öncesinde, Kurudere yaylası (yuvarlak çayır) dedikleri, içerisinden Küçük bir derenin aktığı yaylaya varacaksınız. Dere üzerinde yürüyüşçülerin dizdiği taşlara basarak derenin karşısına geçtikten sonra, kısa bir mola verebilirsiniz.  Yayla günübirlik yada kampçıların uğrak yerlerinden birisi. Burada kamp yapabilir ya da orman yolu üzerinden devam ederek, Menekşe yaylasına bağlı düzlük mevkine ulaşabilirsiniz. Bu iki yaylada da içme suyuna ulaşabilirsiniz. Menekşe yaylası ismini bahar aylarında açan menekşe çiçeklerinden almaktadır. Yaylada çok eski bir kilise bulunmaktaydı ama defineciler tarafından neredeyse yok edilmiş durumdadır. Hoşgörü Yolu’nun en yüksek noktası da Menekşe yaylası içinde bulunan 1075 mt yükseklikteki Bayraktepedir. Hoşgörü Yolu, Menekşe yaylasından sonra artık genel olarak iniş şeklindedir. Düzlük mevkiinden sonra artık düz bir rota sizi bekliyor. Geniş bir çayırlığın içerisinden geçen bol taşlı bir yol üzerinden güneye doğru yürüyüşe devam edin. Kesim sahası içerisinden geçen rota bir menfez üzerinden geçtiğinde artık Bursa il sınırına girmiş olacaksınız. . Bursa-Kocaeli sınırına çok yakın bir noktada, güneşe ulaşmaya çalışan güçlü kayın ağaçlarının arasından geçen bir orman yoluna girin. Orman kesim sahasının içerisinden geçen orman yolunu takip ederek devam edin. Belirli bir mesafe sonra orman yolu bitip, yaprak ve çalılarla kapanmış bir patikaya gireceksiniz. Yanınızda GPS varsa fazla sıkıntı yaşamazsınız, GPS yoksa sık orman sahasında biraz yön duygusunu karıştırabilirsiniz, özellikle sık yapılan işaretlemeleri takip ederek, küçük bir çayırlığa çıkacaksınız. Çayırlığı orman kenarından takip ederek, stabilize yola kadar yürüyün. karşınıza geniş bir çayırlık içerisine kurulan tahta evler ve arazinin ortasında bir rüzgar değirmeninin olduğu Kayın Ormanı Çiftliğine varacaksınız. Kayın ormanı çiftliğinde küçük bir mola vererek, kenardan akan soğuk sudan mataralarınızı doldurabilirsiniz.

Kayın Ormanı Çiftliği sonrasında kısa bir rampa çıktıktan sonra Kırıntı köyü ile karşılaşacaksınız. Bölgede toplanan beş köyde, Gürcü göçmenlerinden oluşmaktadır. .

5. Rota Kırıntı- Kutluca-Hacıosman-Gürmüzlü

Kırıntı köyünden stabilize yoldan çevrede özenle bakılmış tarlalardan geçerek, Kutluca köyüne kadar 1 saatlik keyifli bir yürüyüş yaparak devam edin. Solunuzda ve sağınızda, sarı, mor ve beyaz çiçekleri ile kaplı tarlalardan geçerken bu parkurun daha kolay bir parkur olduğunu göreceksiniz. Sık ve yaşlı kayın ağaçları yavaş yavaş kendini çam ağaçlarına bırakmaya başladığı rotada geniş bir ova içerisindeki, bataklık üzerine kurulmuş bir tesisin yanından geçeceksiniz. Mor çiçekler ile dolu tarlalar, sonrasında erik ağaçlarının ve diğer meyvelerin olduğu bereketli topraklar üzerine kurulmuş Gürcü yayla köyleri içerinden geçerken köylülerle sohbet etmeyi unutmayın. Çandarlı köyünün kuzeyindeki orman yolu üzerinden Gürmüzlü köyüne ulaşmadan önce sert inişli bir orman yoluna girin. Dağınık gürgen ve kayın ağaçları sonrada yaşlı çam ağaçlarının arasından, çam iğnelerinin hışırtılarını dinleyerek Gürmüzlü köyü öncesinde karşılaşacağınız Sansarak deresinde uzun bir mola verebilirsiniz. Çünkü orman yolundan yapacağınız sert iniş özellikle ayaklarınızda yanmalara ve yorulmalara neden olacaktır. Ayakkabılarınızı çıkararak Sansarak deresinden geçerken rahatladığınızı hissedeceksiniz. Sansarak deresi geçisi sonrasında Gürmüzlü köy yoluna çıktıktan hemen sonra yolun 200 metre gerisinde büyük gölgeli yaşlı bir ağacın altında akan buz gibi bir çeşme bulunmakta. Yaz döneminde yürüyorsanız uzun bir mola verebilirsinin çeşmenin yanında. Gürmüzlü köyüne, köy yolundan yarım saatlik bir yürüyüş ile ulaşabilirisiniz.

6. Rota Gürmüzlü-Elbeyli- Dikilitaş

Gürmüzlü köyünün içerinde bulunan köy kahvesinin bahçesi de, Roma döneminden kalan sütunlardan yapılma masaların üzerinde, keyifli bir sohbetle çaylarınızı yudumlayabilirsiniz. Gürmüzlü köyü sonrasında 2km uzunluğunda asfalt yoldan devam edin, Solunuzda Samanlı dağları manzarası, sağınızda Gürmüzlü köyünün meyve bahçeleri arasından devam eden rotada, stabilize orman yoluna girmeden önce kiraz bahçeleri içerinde İznik gölü manzarası ve rüzgarın rahatlatıcı esintisiyle güzel bir dinlenme daha yapabilirsiniz. Dik bir iniş ve hareketli taşların olduğu orman yangın yolu üzerinden inişinizi tamamlayın. Artık hem İznik gölünü hem de Evliya Çelebi yolu ile birleşme noktası olan Dikilitaş anıtını görmeniz gerekir. Hatta geniş zeytin tarlaları arasında tekbaşına duran 800 yaşındaki selvi ağacını da dikkatli bir bakışla görebilirsiniz.

7. Rota Dikilitaş- Ayasofya

Dikilitaş (Obelisk) 1. yy da inşa edilmiş. Roma döneminde ve sonraki dönemlerde de önemli bir anıt eser olarak ayakta kalmayı başarmış. Beş taş olarak ta adlandırılmakta. 6. taşta bulunan kartal figürünün çalındığına dair açıklamalarda mevcut. Dikilitaş, bir anıt olmasının yanında çok daha anlam içermektedir. Üçgen şeklinde tasarlanan anıtın, bir yönünde Nicomedia, bir yönünde Nikaia diğer yönünde Constantinopolis olması, anıtsal özelliğinin dışında yön taşı olduğuna dair olasılıkları da güçlendirmektedir. Dikilitaş sonrasında rotamız Evliya Çelebi yolu ile birlikte devam etmektedir. Zeytin ağaçlarının ve meyve bahçelerinin arasından geçen rota, kısa bir yürüyüş sonrasında, sağınızda 800 yaşındaki bir selvi ağacına uğrayabilirsiniz. Selvi ağacıdan yaklaşık 1 km sonra, Roma döneminde ölülerin ve düğün gösterilerinin yapıldığı merdivenli kaya dedikleri sunak alanına ulaşabilirsiniz. Rota üzerinde görülmeye değer yerlerden biriside 1000 yaşının üzerindeki Çınar ağacı. Çınarağacı sonrasında, Yeraltı mezarlarının bulunduğu bir alanı ziyaret ettikten sonra kalan 6 km’lik mesafeniz kaldı. Yol boyunca solunuzda Roma ve Bizans döneminde yapılan eserler için kullanılmış taş ocağının kalıntıları sizi takip edecektir. İznik’e ilk girişiniz İstanbul kapıya çok yakın bir yerden olacaktır. Tarihi Roma ve Osmanlı surlarının arasında tarihe yolculuk yapar gibi, Nikaia’ya gireceksiniz.

İznik’te 2000 yılında şans eseri bulunan Roma yolunun üzerinde yürümeyi de ihmal etmeyin.  Ayasofya Cami rotamızın son durağı.

Rota indirmek için tıklayın.